کيست مويي يا سينوس پيلونيدال همان سينوسي است که معمولا مو دار است و زير پوست بين کفل ها کمي بالاتر از مقعد ايجاد ميشود. سينوس بصورت عمودي بين کفل ها ايجاد ميشود و به ندرت در نواحي ديگر بدن رخ ميدهد و مستعد عفونت است. اين بيماري با فيستول مقعدي و هموروئدي (بواسير) تفاوت دارد. درمان آن هم با درمان هموروئيد (درمان بواسير) متفاوت است. تنها راه درمان کيست مويي مقعدي خارج کردن کيست به روش جراحي ميباشد. به جز روش جراحي هيچ درمان دارويي و يا گياهي وجود ندارد. بيمارانمعمولا نگران هزينه جراحي و ليزر کيست مو و جراحي هموروئيد هستند که در اينجا به آن پرداخته ايم.
پيلونيدال يعني ” لانه ي مو”
سينوس يک کانال باريک غيرعادي در بدن شما است. مسير سينوس معمولا از مرکز عفونت در بافت هاي عميق تر به سطح پوست ميباشد, بدين معني که چرک هر از گاهي به پوست منتقل و تخليه ميشود. اما در صورتيکه سوراخهاي سطح پوست بسته شوند، ترشحات داخل حفره پيلونيدال تجمع پيدا ميکنند و منجر به ايجاد آبسه ميشوند.
دلايل ايجاد کيست مويي چيست؟
دليل واقعي سينوس پيلونيدال هنوز مشخص نيست و فرضيه هاي مختلفي وجود دارد. براي مثال فرضيه اي ميگويد اين يک ناهنجاري جزئي مادرزادي بين کفل ها است و به همين خاطر بين افراد خانواده رخ ميدهد. ناهنجاري در اين بخش از پوست بخاطر اين است که مو به جاي بيرون آمدن به درون پوست رشد ميکند. اين بيماري در افراد پرمو و کساني که به سبب شغلشان، ساعات زيادي از روز را در حالت نشسته هستند، بيشتر ديده ميشود.
فرضيه ديگر ميگويد در اثر فشار يا اصطکاک پوست بين کفل ها , گودي يا فرورفتگي پيدا ميكند و اين خود مسئول فشرده شدن و رشد مو به درون و ايجاد کيسه يا غده ي چرکي ميشود.
دليل هرچه باشد , زمانيکه مو در پوست گير کند باعث خارش و التهاب ميشود. پوست ملتهب هم عفونت ميكند و پس از مدتي عفونت دائمي و تکراري ميشود. سپس عفونت منجر به سينوسي ميشود که داراي قطعاتي از مو است.
در انگلستان از هر صد هزار نفر حدود 26 نفر دچار کيست مويي پايين کمر ميشوند و در کودکان و افراد بالاي 40 سال نادر و براي مردان چهار برابر ن رخ ميدهد(چون بيش از ن مو دارند)
يک سري عوامل نيز در ايجاد اين مشکل دخيل هستند مانند:
اين مشکل در قديم به “صندلي جيپ” معروف بود چون بين رانندگان جيپ هاي ارتش متداول بود , احتمالا به خاطر ساعت ها رانندگي و بالا و پايين جستن که منجر به خارش و جراحت جزئي و فشار به کفل ها بوده است.
سينوس پيلونيدال در وحله اول علائمي ندارد و شخص از وجود آن بي اطلاع است. بعضي ها در ابتدا و هنگام شستشو احساس تودهاي بي درد در محل ميکنند. در واقع علائم اين بيماري زماني ظاهر ميشود که کيست عفوني شده و تبديل به آبسه شود.
در صورتيکه بيماري حاد و مزمن شود، ميتواند علائم زير را داشته باشد:
از هر ده نفر حدود چهار نفر دچار سينوس پيلونيدال تکراري ميشوند و درد ناشي از آن كمتر از مورد حاد است چون معمولا مقداري چرك از سينوس خارج و فشار كمتر ميشود و هرچند عفونت كاملا رفع نميشود ولي درد كاهش مي يابد و آنچنان شديد نخواهد بود. بنابراين علائم درد و تخليه چرك براي مدت طولاني ادامه خواهد داشت و هر از گاهي عود ميكند تا سينوس طي جراحي درمان شود.
در صورت عفونت بايد داروهاي آنتي بيوتيک مصرف شود و براي رفع درد مسکن هايي مانند پاراسيتامول و يا آيبوپروفن تجويز ميشوند. جراحي با ليزر در اين مرحله احتمالي است. در صورت جراحي با ليزر که معمولا در مطب به صورت سرپايي بدون درد وخونريزي انجام ميشود، توده چرکين شکاف خورده و تخليه ميشود. درمان با دارو و درمان کيست مويي به روش خانگي به هيچ عنوان قطعي نيست و در اکثر مواقع براي کاهش عفونت و التهاب مورد استفاده قرار ميگيرد.
اگر علائمي وجود ندارد:درصورتيکه علائمي موجود نباشد توصيه ميشود سريعا موها تراشيده و محل عاري از مو و تميز نگهداري شود.
اگر علائم حاد باشند: در صورت عفونت بايد داروهاي آنتي بيوتيک مصرف شود و براي رفع درد مسکن هايي مانند پاراسيتامول و يا آيبوپروفن تجويز ميشوند. جراحي با ليزر در اين مرحله احتمالي است. در صورت جراحي با ليزرکه معمولا درمطب به صورت سرپايي بدون درد وخونريزي انجام ميشود توده ي چرکين شکاف خورده و تخليه ميشود.
در اکثر موارد جراحي با ليزر لازم است و براي درمان اين مشکل چندين روش موجود است که پزشک از مزايا و معايب هر يک بيمار را مطلع ميکند. گزينه هاي موجود به اين شرح هستند:
برش با ليزر و التيام خود به خود: در درمان کيست مويي بدون جراحي، بخشي از پوست پيرامون اين عارضه با ليزر برش ميخورد. در اين روش زخم بسته نميشود تا بطور طبيعي التيام يابد که معمولا چندين هفته طول ميکشد و بايد از آن کاملا طبق دستور پزشک مراقبت شود. مزيت اين روش در اين است که کل بافت ملتهب برداشته و احتمال برگشت بيماري بسيار کم است.
مراقبت بعد از جراحي بايد طبق دستور پزشک و بسته به نوع جراحي انجام شود تا از عود مجدد بيماري و يا بروز عفونت جلوگيري شود. زخم بايد کاملا تميز و عاري از مو نگهداري شود. طبق توصيه ي جراحان معمولا بايد زخم را حتي پس از التيام عاري از مو نگه داشت و هر چند هفته يک بار موها را به روش هاي گوناگون از بين برد که در اين صورت احتمال برگشت بيماري کاهش مي يابد. همچنين رعايت بهداشت فردي، استفاده از توالت فرنگي تا چند روز بعد از جراحي و نشستن صحيح از موارد ديگري است که بايد رعايت شود. اگر شما هم براي انتخاب روش جراحي و ليزر کيست مويي جراحي و ليزر کيست مويي سر دو راهي قرار گرفتيد، بهتر اسن با م پزشک يک روش را انتخاب کنيد.
پروتز سينه منتور چيست؟
ليزر شقاق چيست؟
درباره این سایت